Kajian: Budu, Pegaga Panjangkan Umur Orang Kelantan

Kajian: Budu, Pegaga Panjangkan Umur Orang Kelantan - Hallo sahabat Kabar Malay, Pada Artikel yang anda baca kali ini dengan judul Kajian: Budu, Pegaga Panjangkan Umur Orang Kelantan, kami telah mempersiapkan artikel ini dengan baik untuk anda baca dan ambil informasi didalamnya. mudah-mudahan isi postingan Artikel artis, Artikel Baru, Artikel Berita, Artikel gatget, Artikel kejahatan, Artikel kriminal, Artikel Politik, Artikel sexual, yang kami tulis ini dapat anda pahami. baiklah, selamat membaca.

Judul : Kajian: Budu, Pegaga Panjangkan Umur Orang Kelantan
link : Kajian: Budu, Pegaga Panjangkan Umur Orang Kelantan

Baca juga


Kajian: Budu, Pegaga Panjangkan Umur Orang Kelantan

Petaling Jaya - Kajian tempatan menunjukkan budu dan pegaga mampu mengelak seseorang daripada menghidap penyakit kanser perut.

Pakar Perunding Kanan Gastroenterologi, Hepatologi dan Perubatan Dalam, Universiti Sains Malaysia (USM), Prof. Dr Lee Yeong Yeh mendapati kanser perut jarang dihidapi masyarakat Melayu di Kelantan dipercayai kerana faktor budu dan pegaga.

Beliau berkata, antara faktor utama penyakit tersebut adalah kewujudan


Demikianlah Artikel Kajian: Budu, Pegaga Panjangkan Umur Orang Kelantan

Sekianlah artikel Kajian: Budu, Pegaga Panjangkan Umur Orang Kelantan kali ini, mudah-mudahan bisa memberi manfaat untuk anda semua. baiklah, sampai jumpa di postingan artikel lainnya.

Anda sekarang membaca artikel Kajian: Budu, Pegaga Panjangkan Umur Orang Kelantan dengan alamat link https://kabar-malay.blogspot.com/2017/05/kajian-budu-pegaga-panjangkan-umur.html
kuman Helicobacter pylori (H.pylori) dalam perut, namun bakteria jenis itu didapati jarang terdapat di kalangan penduduk negeri Kelantan.

Dipetik Utusan Online, kata beliau, pihaknya percaya unsur biokimia yang terdapat dalam makanan tradisional tempatan itu merencat pertumbuhan H.pylori sekali gus mengurangkan risiko penyakit kanser perut golongan yang menggemari budu dan pegaga.

“Kita masih lagi dalam peringkat kajian awal, namun setakat ini kita percaya pengambilan budu dan pegaga mungkin boleh mencegah H.pylori dan seterusnya kanser perut.

“Selain itu, penduduk Melayu di sini (Kelantan) juga didapati mempunyai jenis-jenis varian gen yang boleh menghasilkan unsur-unsur bahan kimia badan yang boleh melawan kuman H.pylori,” kata beliau di Kubang Kerian, Kelantan hari ini.

Subscribe to receive free email updates:

Related Posts :